به گزارش روزنامه وطنامروز، شایعترین سرطان در میان زنان و مردان سرطان پستان است، هر چند نام آن بیشتر با زنان گره خورده. طبق آمارها این نوع سرطان با شیوع ۱۲ درصدی، بالاترین میزان شیوع سرطان در کشور را دارد.
بر اساس گزارشهای رسمی، هر سال بیش از ۱۲ هزار نفر به این بیماری مبتلا میشوند. ماجرا وقتی پیچیدهتر میشود که بدانیم ۲۱ درصد مبتلایان سرطان پستان در ایران زیر ۴۰ سال دارند در حالی که این آمار در جهان ۴ درصد است. این سرطان، اما نه فقط به دلیل پیچیدگیهای پزشکی، بلکه به دلیل هزینههای بالای درمان آن، تأثیرات بسیاری بر زندگی بیماران و خانوادههای آنها دارد؛ موضوعی که افزایش هزینههای درمان، بویژه برای بیماریهای مزمنی مانند سرطان در سالهای اخیر به آن دامن زده است و روند تشخیص سریع و درمان کامل این بیماری را با چالشهایی مواجه کرده است.
درمان این نوع سرطان شامل مراحل مختلفی از جمله ویزیت و آزمایش برای نمونهبرداری و تشخیص، شیمیدرمانی، پرتودرمانی، جراحی و در برخی موارد دارودرمانیهای خاص و هدفمند است. بر اساس آمار منتشر شده از سوی وزارت بهداشت، هزینههای درمان این بیماری در سالهای اخیر به طور مداوم در حال افزایش بوده است. براساس بررسیها، اگر بیمار قبل از گسترش بیماری شروع به درمان کند، هزینه حدودی درمان آن ۵ میلیون تومان خواهد بود ولی در صورت عمل جراحی وسیع در یک بیمارستان خصوصی، ممکن است این عدد به بیش از ۴۰ میلیون تومان برسد. چالش تامین دارو را باید مانع دیگری برای درمان این سرطان دانست، چرا که برای این بیماری ممکن است داروهای خاصی تجویز شود که هر کدام قیمتهای بسیار بالایی دارند. بسیاری از داروهای مورد نیاز بیماران، بویژه داروهای جدیدتر و مؤثرتر، وارداتی هستند و با توجه به نوسانات نرخ ارز، قیمت این داروها بشدت افزایش یافته است. این هزینهها برای بسیاری از خانوادهها، بویژه آنهایی که در شهرهای کوچکتر یا با درآمد کمتر زندگی میکنند، بسیار سنگین است. در چنین شرایطی برخی از آنها دوره درمان خود را تکمیل نمیکنند که یکی دیگر از چالشهای مبارزه با این بیماری در کشور محسوب میشود. اینها همه ماجرا نیست. در ایران بسیاری از مراکز درمانی و بیمارستانهای مجهز در شهرهای بزرگ بهویژه تهران متمرکز هستند و این تشخیص بهموقع و درمان بیماری را سختتر هم میکند.
آمارها نشان میدهد از ۱۵۵ هزار تخت بیمارستانی حدود ۱۷ درصد آنها در تهران است؛ بنابراین در شهرهای کوچکتر و مناطق محروم، بیماران نهتنها با کمبود امکانات پزشکی روبهرو هستند، بلکه مجبورند برای دریافت خدمات به شهرهای بزرگتر سفر کنند که خود به افزایش هزینهها نیز میانجامد. همانطور که اشاره شد، بر اساس گزارشهای رسمی، بیش از ۱۲ هزار مورد جدید از سرطان پستان در ایران هر سال تشخیص داده میشود. نکته اینجاست که در بسیاری از این موارد، بیماران در مراحل پیشرفته به پزشک مراجعه میکنند که به درمانهای پیچیدهتری نیاز دارند و هزینههای بیشتری نیز دارد. یکی از مهمترین مشکلات مالی، هزینههای داروهای سرطان پستان است.
در سالهای اخیر به دلیل هزینههای بالای پزشکی و درمانی، بسیاری از بیماران را با مشکلات جدی مواجه کرده است. هرچند بیمهها و حمایتهای دولت در برخی موارد به داد بیماران میرسد، اما این کمکها نمیتواند همه هزینهها را پوشش دهد. متخصصان میگویند برای مواجهه با این چالش باید به توسعه زیرساختها پرداخت که یکی از اصلیترین اقدامات در این زمینه سرمایهگذاری در ساخت مراکز درمانی و بیمارستانهای بهروز و مجهز است. باید دید دولت چهاردهم در حوزه بهداشت و درمان چه سیاستگذاریهایی انجام میدهد و چگونه زیرساختهای این حوزه را توسعه خواهد داد.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟